top of page
Uitgelichte berichten

'Het was alsof ik iedereen kon horen ademen'

Voordat pianist Farid Sheek de stekker van zijn kerstboomverlichting in het stopcontact stak, wenste hij dat hij zou doorbreken met zijn muziek. Sprookjes bestaan. Op 13 oktober komt zijn droom uit: een eigen concert in de Doelen.

Sinds Farid is ontdekt achter de piano in Central Plaza Rotterdam gaat het hard met de pianist en componist: een interview, een eigen piano, een eigen cd. Het een leidde tot het ander en voor hij het wist stond hij op 24 februari samen met celliste Maya Fridman in het voorprogramma van het Symfonieorkest Rijnmond lunchconcert.

Nooit nerveus, behalve in de Doelen

Dit eerste optreden in de Doelen was spannender dan alle optredens die hij ooit heeft gehad. “Ik heb geen stress en ben nooit nerveus als ik ga optreden. Ik had verwacht dat dit bij de Doelen ook zo zou zijn.” vertelt de Iraniër. Vlak voor het optreden besloot hij om het repertoire aan te passen aan het publiek. Een gewaagde keuze. “Op de vorige nummers had ik vier maanden geoefend. Dit nieuwe repertoire moest ik een paar uur voor aanvang opnieuw in de vingers krijgen op de vleugel backstage.”

Het was alsof ik iedereen kon horen ademen

“Dat was niet slim, dus toen ik plaatsnam achter de vleugel van de Doelen trilden mijn handen en klopte mijn hart. De akoestiek in de Doelen is zo goed, het was alsof ik iedereen in de zaal kon horen ademen. Ik besefte me ineens: iedereen komt voor mij. Ik mag geen fouten maken. Gelukkig ging het goed. Het gevoel dat je dan krijgt is niet te beschrijven. Ik voelde adrenaline door mijn lichaam stromen en ontsteeg mezelf. Na afloop was mijn moeder in tranen. Ook het publiek reageerde goed.”

Een droom gaat in vervulling

Op 13 oktober 2018 geeft hij samen met Maya een volledig concert: Een droom gaat in vervulling. Hij legt de lat hoog voor zichzelf. “Elke maand schrijf ik nieuwe muziek: een combinatie tussen Westerse en Oosterse klassieke muziek. Dat wil ik laten horen.”

Tijdens zijn optreden wil hij zijn publiek zowel zwart als wit laten ervaren. “Ik denk dat mensen zich pas écht vrolijk kunnen voelen, als ze daarvoor verdriet hebben ervaren. Ik begin met rustige, melancholische nummers waardoor mensen in zichzelf gekeerd raken. Daarna bouw ik langzaam op naar blijere en vrolijkere nummers. Hoe meer afstand tussen die twee, hoe intenser.”

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Instagram
bottom of page