top of page
Uitgelichte berichten

Iraniër Farid Sheek heeft eindelijk zijn eigen piano

,,Ik weet niet zo goed wat ik moet zeggen", zegt Farid Sheek (23) als hij de huiskamer van Marja Copier (61) binnenstapt. ,,Het is echt leuk, ik ben enorm dankbaar... maar ik ben niet zo goed met woorden." En dus neemt Farid, nog half doorweekt na de regenbui die hij zojuist heeft getrotseerd, maar direct plaats op het krukje achter zijn nieuwe piano. Die staat nu nog in Schiebroek, maar wordt straks door verhuizers naar zijn woning in Capelle aan den IJssel vervoerd.

Na het improviseren van de Iraniër te hebben aangehoord, weet Copier direct dat haar piano in goede handen is. ,,Zo goed is hier nog nooit op gespeeld!" De laatste tijd was het instrument in haar huis sowieso niet vaak meer te horen, legt ze uit. ,,Af en toe speelde onze dochter er nog op als wij in de keuken stonden, maar die is inmiddels het huis uit." En omdat binnenkort een verhuizing naar een (kleiner) appartement voor de deur staat, was het sowieso de vraag of de piano nog wel zou passen.

Virtuoos

Maar na het lezen van het verhaal dat AD-journalist Anton Slotboom schreef over Farid, de virtuoos die voorbijgangers in Winkelcentrum Plaza (tegenover het centraal station) vermaakt, twijfelde ze geen moment. ,,Toen ik het stuk las, dacht ik: waar kan die piano nou beter staan dan bij zo'n jongen, die er geen heeft?"

Vijf jaar geleden verliet Farid Iran in navolging van zijn opa en moeder, die waren gevlucht. Daar zat hij al op het conservatorium, maar maakte dat niet af. ,,Alles moest er precies volgens de regels. Je moest perfect de liedjes van beroemde componisten naspelen, maar ik componeer liever mijn eigen liedjes."

Nu Farid in Nederland is, heeft hij die vrijheid wel: regelmatig treedt hij met eigen werk op in diverse poppodia, en hij componeerde filmmuziek die onlangs te horen was op een filmfestival.

Dolgraag zou Farid ooit de vleugel in de concertzaal van de Doelen bespelen, omdat hij die zo mooi vindt. Het concert- en congresgebouw nam al contact met hem op, waardoor het waarschijnlijk niet lang meer zal duren voor zijn droom werkelijkheid wordt. ,,Als je in de Doelen optreedt, geef je dat dan aan mij door?" vraagt Copier.

Dat spreekt voor zich: ,,Ik houd u op de hoogte", antwoordt Farid, terwijl hij het nummer van de gulle gever in zijn telefoon zet. ,,U bent voortaan altijd welkom bij alle optredens die ik in mijn leven ga geven!"

© Frank de Roo

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Instagram
bottom of page